Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć |
Masło orzechowe według wielu ludzi to niezdrowy i tuczący przysmak. Czas zmienić te myślenie. Niedawno na zakupach w Lidlu wyhaczyłam cudeńko znajdujące się na zdjęciu powyżej. Cena- ok. 7 PLN, pojemność- 454 g, zawartość orzechów- aż 94%. Za podobną bądź wyższą cenę możemy kupić np. masło orzechowe znanej, reklamowanej marki, które zawiera o wiele procent mniej orzechów, zaś więcej cukru. Jest ono moim zdaniem lepsze w smaku. ale niestety już nie tak wartościowe. Wracając do maseł orzechowych z prawdziwego zdarzenia, są one nie tylko bombami witaminowo-mineralnymi. Pomagają również w odchudzaniu! Pomimo wysokiej zawartości kalorii, sprawiają, że po ich spożyciu zmniejszają się napady głodu (m.in. dzięki zawartości zdrowych tłuszczy, białka i błonnika), w związku z czym jemy mniej i tracimy na wadze.
Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć |
Masło orzechowe zawiera sporo zdrowych kalorii, zaleca się spożywanie go na śniadanie, w celu zapewnienia sobie energii na cały dzień. Już 2 łyżeczki dziennie wzmocnią, odżywią i "napędzą" nasz organizm. Mimo wysokiej ceny uważam, że warto kupować je regularnie, zwłaszcza, że (przynajmniej w moim przypadku) po 2 lub 3 łyżeczkach jest się usatysfakcjonowanym.
Właściwości:
- zmniejsza apetyt, szczególnie na słodycze
- pomaga w odchudzaniu
- zawiera wit. E (ładny, młody wygląd), wit. B3, czyli niacynę (m.in. hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny), wit. B5 (niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów; przyspiesza gojenie ran; zapobiega przemęczeniu, poprawia pigmentację i stan włosów), wit. B6 (ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego; zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych), kwas foliowy, magnez, miedź, mangan, żelazo, potas, cynk, selen
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka
- obniża ryzyko chorób układu krążenia
- zawiera sporo białka roślinnego
- źródło błonnika
- bardzo zdrowe jedno- i wielonienasycone tłuszcze
- według naukowców jedzenie masła orzechowego 5x w tygodniu może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca o połowę
- sprawdza się jako dodatek do ciast i innych słodkich przekąsek
Najpopularniejsze jest masło z orzechów ziemnych, istnieje jednak dużo innych rodzajów z przeróżnych orzechów. A jak wiemy wszystkie orzechy są dla nas bardzo zdrowe. Także podsumowując ważne jest, aby w naszej diecie orzechy odgrywały niewielką (ze względu na kalorie), ale codzienną rolę, ponieważ systematyczne ich spożywanie może przynieść nam wiele dobrego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz