sobota, 23 lipca 2016

Śmietankowy torcik z wiśniami

Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć

Przedstawiam Wam przepis na ciasto idealne na imprezę. Połączenie smaku śmietankowego kremu i galaretki wiśniowej z wiśniami w niej zanurzonymi jest po prostu cudowne. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Ja biszkopt piekę zawsze w nocy i kończę wszystko na drugi dzień. Z własnego doświadczenia mogę śmiało stwierdzić, że przechowywane 3 dni w lodówce (oczywiście przykryte) zachowuje świeżość i smak. Proszę się nie zrażać koniecznością użycia żelatyny :D Dzięki sposobowi, który Wam przedstawię nie będziecie obawiać się grudek- żelatyna rozpuszcza się już w 50 stopniach, można ją od razu dodać do kremu.

Biszkopt:
3 jajka (białka do miski, żółtka do szklanki bądź miseczki)

szklanka (u mnie ma 200ml) mąki pszennej tortowej

niepełna szklanka cukru

16g cukru waniliowego (małe opakowanie)

1/3 szklanki wody 

blacha 40x25

Białka ubijamy w misce z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, lśniącą pianę. Następnie dodajemy mąkę, wodę i żółtka i mieszamy dokładnie na najniższych obrotach miksera. Blachę smarujemy lekko olejem i posypujemy mąką (można też użyć masła i bułki tartej). Wlewamy ciasto i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy je z wysokości kolan na podłogę (zabawny lecz skuteczny sposób zapobiegający opadnięciu ciasta). Wyjmujemy je delikatnie na czystą ściereczkę i czekamy aż wystygnie (gdyby wyszło Wam za wysokie, po prostu wystarczy wykroić wierzch). Później wkładamy z powrotem do blachy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do następnego dnia.

Krem:
1 litr śmietanki 36% 

2 opakowania kremu do tortów o smaku śmietankowym

czubata łyżeczka żelatyny 

Żelatynę zalewamy w szklance zimną wodą (około 2, 3 łyżki wody, tylko żeby przykryć) i zostawiamy na 10 minut aż napęcznieje. W tym czasie ubijamy na najwyższych obrotach miksera śmietankę, pod koniec powoli dosypując kremy do tortów. Szklankę z żelatyną wstawiamy do mikrofali (ustawiamy najwyższą moc) i włączamy na 5 sekund. Żelatynę mieszamy i wlewamy powoli do kremu cały czas miksując. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.

Wierzch:
litrowy słoik z drylowanymi wiśniami z sokiem

opakowanie galaretki wiśniowej 

Galaretkę zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy aż się rozpuści. Następnie dolewamy szklankę soku z przecedzonych wiśni. Odstawiamy do wystygnięcia. Wiśnie układamy na kremie i ciasto nadal przechowujemy w lodówce, do czasu aż galaretka leciutko stężeje i zalewamy nią ciasto. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny i gotowe :)

Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć

Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć