piątek, 29 lipca 2016

Słodka chałka

Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć

Prosty przepis na chałkę drożdżową- świetną przekąskę, którą najczęściej zjada się posmarowaną masłem, dżemem lub bez niczego. Ja zawsze piekę dwie naraz, ponieważ szybciutko znika w brzuchach domowników. Do wypieku potrzebujemy: 2 x forma o wym. 35 cm x 12 cm- są dobrej jakości i tanie- kupiłam w Kauflandzie za ok. 6 PLN za sztukę- oraz dwie duże miski. Jeśli chcecie upiec jedną chałkę, wystarczy tylko pominąć napis "2 x".A więc przedstawiam przepis :)

Składniki:
2 x 60g masła

2 x 15g świeżych drożdży

2 x szklanka ciepłej wody (u mnie 200 ml)

2 x 500g mąki pszennej (najlepiej typ 550 luksusowa)

2 x płaska łyżeczka soli

2 x szklanka cukru

2 x małe opakowanie cukru waniliowego (16g)

2 x dwa jajka roztrzepane

jedno roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu chałek

dodatkowa mąka do posypywania blatu

olej do wysmarowania misek

kawałeczek masła do wysmarowania form

2 x ściereczka do przykrycia formy


Masła rozpuszczamy w dwóch rondelkach i odstawiamy do wystygnięcia. Do misek wrzucamy pokruszone drożdże, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajka i ostudzone masło. Łączymy w miskach wszystkie składniki ręką. Następnie każde ciasto po kolei wyjmujemy na posypany obficie mąką blat i ugniatamy aż będzie się odrywać od rąk. Miski smarujemy olejem i przekładamy do nich wyrobione ciasta. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Formy smarujemy masłem. Po upływie ustalonego czasu, każde ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i rolujemy w kształt wężyka. Kroimy na 16 części, z których lepimy kuleczki i układamy obok siebie w formie. Formy przykrywamy ściereczkami i na pół godziny odstawiamy w ciepłe miejsce. Mniej więcej w połowie czasu włączamy piekarnik na 180 stopni. Przed wstawieniem chałek do pieczenia smarujemy je lekko, roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 40 minut. Smacznego :)


Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć

Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz